Hierboven ziet u een deel van het vrijwilligersteam van Warme Buurt Valaar (foto Luk Luyten)

U kunt zich ook nog altijd opgeven als vrijwilliger bij 

Eliane De Boeck via het nummer 03 221 95 78 of per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via onze Contactpagina.

Voelt u zich soms alleen?

Eenzaamheid zit altijd wat verborgen, zeker bij mensen die kwetsbaar zijn of gezondheidsproblemen hebben. Maar ook bij senioren die al veel te veel mensen rondom zich verloren hebben. Ken je iemand die zich eenzaam voelt? Of heb jijzelf wel eens nood aan een gezellige babbel?

Onze vrijwilligers uit de buurt willen u tweewekelijks een bezoek brengen, waarbij veel mogelijk is.

Zoals met u een koffietje gaan drinken, naar de bibliotheek gaan, een gezelschapsspel spelen, een wandelingetje maken, gezellig televisie kijken, praten met u, luisteren naar u, tijd schenken aan u.

 

Interesse? Neem vrijblijvend contact op met de verantwoordelijke van onze splinternieuwe afdeling van  

Warme Buurt Valaar

Voor alle inlichtingen: Eliane De Boeck  03 221 95 78

 

Welkomstwoord opstartvergadering Warme Buurt Valaar

23 november 2016 in het Valaarhof (in aanwezigheid van Gazet van Antwerpen)

Beste vrijwilligers van Warme Buurt Valaar, goedendag!

Vandaag is het 23 november 2016, een dag die met gouden letters gegrift wordt in de geschiedenis van ‘t Valaar. Welkom op de opstartbijeenkomst van Warme Buurt Valaar. Warme Buurt is een samenwerking tussen het Zorgbedrijf, de stad Antwerpen en Samana CM, de nieuwe naam van ziekenzorg.

Enkele maanden terug, met een kerksluiting als katalysator, heeft het Valaar besloten om het dreigende afbrokkelingsparcours van onze leefgemeenschap te stoppen. Tientallen vrijwilligers gaven zich op om mee een alternatief pad van wederopbouw te bewandelen, een pad bergop.

Zo zag Feestteam Valaar het licht. Met deze vrijwilligerspoule willen we nieuwe ontmoeting zaaien, om verbinding te oogsten. Zo trachten we ons gemeenschapsleven een nieuw elan te geven, gastvrij naar iedereen toe. Onze kerk zal in die gastvrijheid delen. De deuren worden wagenwijd open gezet voor mooie nieuwe initiatieven die mensen samenbrengen. Diverse toffe ideeën worden uit verschillende hoeken aangereikt: tentoonstellingen, sociale doelen als Welzijnszorg, volkse koor- of samenzangsessies, muziekconcerten. Ook de Johannesschool wil gebruik maken van onze kerk, een jeugdige musicalvereniging heeft eveneens interesse, er wordt ook nagedacht over deugddoende manieren van zingeving. Om te weten of onze kerk van blijvend nut kan zijn voor onze gemeenschap, moeten we dat nu samen uitzoeken. Zo zullen we stap voor stap een juiste bestemming vinden. We moeten nu actie ondernemen, anders dreigt een ramp. Want er staat een gsm mast op onze kerktoren, zodat wij bij afbraak op ’t Valaar niet meer kunnen bellen.

Ook ons gemeenschapscentrum Valaarhof blijft zijn centrale rol voluit vervullen. Feestteam Valaar kiest dan ook net als Warme Buurt, voor ’t Valaarhof als thuishaven. Ons Feestteam zal naast nieuwe initiatieven op poten zetten, ook verenigingen bijstaan die voor hun gemeenschapsactiviteiten volk te kort komen. Nu reeds zitten er bijna 30 vrijwilligers in deze poule. Maar dat is nog lang niet genoeg, we moeten nog fors groeien, zodat niet altijd dezelfde mensen alles moeten doen. Deze poule is in feite zeer laagdrempelig, voor jong en oud. Elke vrijwilliger zal immers à la carte kunnen kiezen bij welke aangelegenheden men een handje toesteekt. Zelfs al kan dit maar eens op een jaar, dan nog helpt dat onze leefgemeenschap mee de berg op.

Het Valaar moet in de eerste plaats een warme buurt zijn voor iedereen. Daarom is het vandaag zo’n heuglijke dag. Afdelingen van ziekenzorg vallen de laatste jaren als dominoblokjes. Diegenen die blijven bestaan, kalven af. En dan plots, uit het niets, stampt het Valaar een nieuwe afdeling uit de grond. Een afdeling die bovendien bij de opstart al meer dan 20 vrijwilligers telt en zo één van de grootste is in heel het Antwerpse. Daarmee gaan wij dwars tegen de algemene tendens in, we slopen zelfs een muur van de tijdsgeest. Dit door onze harten wagenwijd open te zetten en tijd te schenken aan mensen die dit wensen.

Onze medewerkers komen uit alle leeftijdsgroepen. Onze jongste Warme Buurt vrijwilligers staan hier achter de toog en zullen op elke bijeenkomst, in wisselende samenstellingen, ervoor zorgen dat wij goed gesoigneerd worden. Anne zal binnenkort ook een Facebookpagina opstarten met allerlei weetjes over Warme Buurt Valaar.

Onze oudste vrijwilliger is 82 en is iemand die al een leven lang dienstbaar is. Het is fantastisch dat hij hier nog aan een nieuw hoofdstuk begint, chapeau voor pater André.

Karolien (34), verpleegster met ruime werkervaring in een rusthuis, zal helpen met de structuur van onze afdeling op poten te zetten en ons team mee coördineren van hier uit, in nauw overleg uiteraard met algemeen Warme Buurt-verantwoordelijke Eliane.

Beste mensen. Miserie zit vaak verborgen, maar goedheid gelukkig ook. Ik geef jullie drie hartverwarmende voorbeelden van tijd schenken aan mensen die het nodig hebben.

Sarah maakt een val van zeven meter hoogte en is er erg aan toe. Een zeer lange revalidatieperiode staat haar te wachten. De eerste weken wordt ze overstelpt met bezoekjes, al haar vriendinnen komen langs. Maar één voor één blijven ze weg, tot er slechts eentje overschiet, Anne. Twee keer per week gaat ze Sarah bezoeken, maanden aan een stuk. Sarah en Anne beleven de tijd van hun leven, ze maken zotte filmpjes vanuit het ziekbed, lachen zich kapot, gaan racen met de rolstoel, vertellen elkaars diepste geheimen en verlangens en ze worden nog grotere hartsvriendinnen dan ze al waren. Een welverdiende beloning! Proficiat aan Anne (19), vrijwilliger bij Warme Buurt Valaar.

Begin augustus ging ik op bezoek bij een bijzondere en diepgelovige vrouw. Toen het over ziekenzorg ging, vertelde ze dat zijzelf al vijf mensen wekelijkse bezoekjes bracht. Dit in alle anonimiteit, ze doet dit zelfs in naam van de parochie. Ze steekt ook bij alle nieuwe inwoners in haar straat een welkomstkaartje in de bus, in naam van de parochie. Met Kerstmis stuurt ze Kerstkaartjes, in naam van de parochie. Van verborgen goedheid gesproken! Deze vrouw is één van onze vrijwilligers, namelijk Lydia. Dank u, juffrouw Lydia, voor het schenken van zoveel warmte aan onze buurt.

Het laatste prachtvoorbeeld voor ons, valt onder de noemer van ultieme naastenliefde. Het gaat over iemand die mij heel nabij was, namelijk mijn toekomstige schoonvader Hugo. Hij had ook een link met het Valaar. In vroegere tijden stampte hij naast het Valaarhof een BAC-kantoor uit de grond en zat hij als verantwoordelijke van de bank regelmatig met pastoor Van Roey rond tafel om parochieprojecten te financieren en zo onze pastoor zijn gedreven bouwwoede te helpen stillen. De laatste zeven weken van zijn leven begin dit jaar, vertoefde Hugo op de palliatieve afdeling van Sint-Augustinus. Hij noemde het een vijfsterrenhotel, zo goed voelde hij zich daar behandeld. Hugo was gelukkig met wat het leven hem had gegeven en had zich verzoend met zijn lot. Ondanks zijn naderende einde, straalde hij volop levensvreugde uit en hij gaf die aan anderen door. Zo was er op palliatieve een man die er al zes weken vertoefde, Jos. Al die tijd kwam Jos zijn kamer niet uit, gelaten en moegestreden wachtte hij op het einde. Hugo zocht toch toenadering, praatte met hem, luisterde naar hem, begreep hem. Hij haalde Jos volledig uit zijn isolement, zo aten ze alle dagen samen in de gemeenschappelijke ruimte. Hugo gaf Jos weer volop levensvreugde. Zo ontstond er een wondermooie vriendschap, enkele weken voor hun dood. In maart stierf Hugo vredig omringd door familie. Overmand door een mix van dankbaarheid en enorm verdriet, kwam Jos Hugo groeten. Daar openbaarde zich de intensiteit van hun kortstondige maar diepe vriendschap. De volgende dag stierf ook Jos, vredig.

Beste vrijwilligers, Hugo deed tot in het ultieme, wat wij bij Warme Buurt zullen doen: tijd schenken aan mensen die het echt nodig hebben.

Gerd,
vrijwilliger Warme Buurt Valaar

Login Form

Mededelingen:

Inschrijvingsformulier vrijwilligers:

Voor wie zich graag zou willen opgeven als vrijwilliger, materiaal wil ter beschikking stellen, ideeën heeft, enz. kan je hieronder een inschrijvingsformulier downloaden in ofwel PDF formaat (Acrobat Reader) ofwel in DOCX formaat (Word):

Vrijwilligers van 't Valaar invulblad.pdf
Vrijwilligers van 't Valaar invulblad.docx

 
Ga naar boven
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com